De behandeling van het syndroom van Sjögren is met name gericht op symptoombestrijding. Hoewel duidelijk is dat lichamseigencellen de speeksel- en traanklieren aanvallen, is nog niet duidelijk waarom dit gebeurt. Het is nog niet mogelijk om de oorzaak effectief aan te pakken, met name omdat het gaat om eigen lichaamscellen. De eigen lichaamscellen kunnen bijvoorbeeld niet vernietigd worden, omdat ze ook een belangrijk onderdeel zijn van de afweer tegen ziektemakers.

Bij de behandeling van het syndroom van Sjögren wordt zo goed mogelijk ingespeeld op de specifieke symptomen die aanwezig zijn. Omdat er in de meeste gevallen sprake is van droge ogen en een droge mond, is in vrijwel elk geval van Sjögren het gebruik van oogdruppels en kunstspeeksel een belangrijk onderdeel van de behandeling. Met name de effectiviteit van kunstspeeksel verschilt per persoon, maar vanwege de beschikbaarheid van veel verschillende soorten kunstspeeksel kan een droge mond meestal vrij effectief behandeld worden.

Behandeling droge ogen en droge mond Sjögren

Met name de speeksel- en traanklieren raken ernstig ontstoken bij het syndroom van Sjögren. De ernstigste klachten treden dan ook op in de mond en ogen. Droge ogen kunnen vrij effectief behandeld worden met oogdruppels. Wel moeten deze oogdruppels dagelijks meermaals gedruppeld worden om de klachten volledig te behandelen. Een droge mond kan behandeld worden met kunstspeeksel, wat met name helpt bij het praten en eten.

De speekselklieren kunnen verder extra gestimuleerd worden door bijvoorbeeld kauwgom te eten en met behulp van enkele medicijnen. Ook de traanklieren worden gestimuleerd door deze medicijnen. De effectiviteit hiervan hangt af van de aanwezige schade aan de klieren. Speekselklieren die volledig kapot zijn kunnen niet langer gestimuleerd worden om meer speeksel te produceren. Dit is wel het geval wanneer de speekselklieren nog gedeeltelijk actief zijn. Het kan echter wel enkele weken duren voordat de medicijnen werkzaam zijn.

Behandelen overige symptomen syndroom van Sjögren

De verdere behandeling van het syndroom van Sjögren hangt met name af van de aanwezige symptomen. Waar droge ogen en een droge mond bij vrijwel iedereen met Sjögren voorkomen, is dit anders bij de overige symptomen.

Droge huid
Een droge huid kan het beste behandeld worden met behulp van vochtinbrengende crème. Meestal is normale crème beschikbaar bij drogisten effectief genoeg om de droge huid te behandelen.

Pijnlijke gewrichten, ogen en mond
De ontstekingen die ontstaan bij het syndroom van Sjögren kunnen leiden tot (ernstige) pijn in de mond, ogen en gewrichten. Meestal is lichte pijnstilling zoals paracetamol en lage doseringen van ibuprofen voldoende om de pijn te verlichten. Soms is het nodig om zwaardere pijnstilling te nemen. Deze kan worden voorgeschreven door een arts.

Vaginale droogheid
Vaginale droogheid zorgt met name voor klachten tijdens geslachtsgemeenschap. Dit is goed te behandelen met behulp van glijmiddel.

Lichamelijke conditie
Door lichamelijk in een goede conditie te zijn, verminderen de klachten van het syndroom van Sjögren in veel gevallen. Met name gewrichtsklachten kunnen aanzienlijk verminderen. Om de lichamelijke conditie op peil te houden, kan er bijvoorbeeld gewandeld of gezwommen worden. Een goede lichamelijke conditie betekent ook dat er gevarieerd en gezond gegeten moet worden. Daarnaast moet er voldoende gerust worden. Slaap iedere nacht tenminste 7 uur voor een goede nachtrust.