De diagnose van het syndroom van Sjögren verloopt via enkele stappen. In eerste instantie wordt er uitvoerig gekeken naar de aanwezige symptomen. Met name ontstekingen in de traan- en speekselklieren wijzen op de aanwezigheid van het syndroom van Sjögren. Het syndroom heeft symptomen die vrij specifiek voor de aandoening zijn, waardoor er redelijk snel rekening wordt gehouden met Sjögren. Aan de hand van een lichamelijk onderzoek, het nemen van een biopt en bloedonderzoek kan de diagnose gesteld worden en kunnen soortgelijke aandoeningen uitgesloten worden.

Symptomen en diagnostiek syndroom van Sjögren

De ontstekingen die ontstaan in de speeksel- en traanklieren bij het syndroom van Sjögren zijn vrij karakteristiek. Vrijwel iedereen met het syndroom krijgt te maken met deze ontstekingen. Aan de hand van het klachtenpatroon kan een arts al een eerste diagnose stellen voor het syndroom van Sjögren, die met aanvullend onderzoek bevestigd dient te worden. Aanvullend onderzoek bestaat onder andere uit het nemen van een biopt van de speeksel- en/of traanklieren. Met behulp van microscopisch onderzoek kan worden vastgesteld of de ontsteking een auto-immuun aard heeft, zoals het geval is bij Sjögren.

In veel gevallen wordt er ook bloedonderzoek uitgevoerd. Met behulp van bloedonderzoek kan er worden gekeken naar de (verhoogde) aanwezigheid van immuuncellen. Bloedonderzoek wordt echter met name uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten.

Secundair syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren ontstaat soms naast een andere reumatische aandoening. Reumatische aandoeningen hebben als algemeen kenmerk dat het auto-immuunziektes zijn. Wanneer het lichaam al onterecht een bepaald weefsel aanvalt, is de kans groter dat het op een gegeven moment bijvoorbeeld ook de speeksel- en traanklieren aanvalt. Het percentage mensen met het syndroom van Sjögren is hoger onder patiënten met een andere reumatische aandoening, dan onder de algehele bevolking.

Het syndroom van Sjögren wordt met name vaak gediagnosticeerd naast reumatoïde artritis en systemische lupus erythematodes. Ook in combinatie met andere reumatische aandoeningen kan Sjögren echter optreden.